Blogs, Voeding

Wat is mealpreppen en hoe doe je dat?

Wat is mealpreppen en hoe doe je dat? Mealpreppen, ook bekend als meal prepping, is een populaire methode waarbij maaltijden van tevoren worden bereid en in porties worden verdeeld om gedurende de week te worden geconsumeerd. Dit kan helpen om tijd te besparen, gezonde eetgewoonten te bevorderen en geld te besparen door het verminderen van impulsieve voedselkeuzes.

Wat is mealpreppen?

Meal prepping houdt in dat maaltijden of ingrediënten van tevoren worden bereid, meestal voor meerdere dagen of zelfs een week vooruit, met als doel tijd, moeite en vaak ook geld te besparen door maaltijden in bulk te koken of samen te stellen en ze vervolgens op te slaan voor latere consumptie. Het proces omvat menu planning waarbij je beslist welke maaltijden je wilt bereiden, boodschappen doen om alle benodigde ingrediënten te kopen, voorbereiding van de ingrediënten door te koken, snijden en portioneren, opslag van de bereide maaltijden in luchtdichte containers of diepvrieszakken, en tot slot het opwarmen of assembleren van de maaltijden op het moment van consumptie. Op deze manier kun je tijd besparen en gezondere maaltijden eten door ze van tevoren voor te bereiden en op te slaan.

Hoe doe je dat?

Hier zijn de stappen om te mealpreppen:

  • Planning: Begin met het plannen van welke maaltijden je voor de komende week wilt bereiden. Bedenk welke gerechten je lekker vindt en welke voedingsstoffen je nodig hebt.
  • Boodschappen doen: Maak een boodschappenlijst op basis van je maaltijdplanning. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten in huis hebt voordat je begint met mealpreppen.
  • Koken: Kies een dag waarop je wat tijd hebt om te koken en bereid meerdere maaltijden tegelijkertijd voor. Dit kan bijvoorbeeld op zondagmiddag zijn. Kook grote porties van verschillende gerechten, zoals rijst, quinoa, groenten, kip, vis of tofu.
  • Portioneren: Verdeel de gekookte gerechten in individuele porties. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld plastic of glazen containers die geschikt zijn voor de vriezer of koelkast. Zorg ervoor dat je de porties afmeet om een gebalanceerde maaltijd te garanderen.
  • Opslaan: Bewaar de porties in de koelkast of vriezer, afhankelijk van hoe snel je ze zult consumeren. Zorg ervoor dat je ze luchtdicht afsluit om versheid te behouden.
  • Opwarmen: Wanneer je een maaltijd wilt eten, haal je gewoon de vooraf bereide portie uit de koelkast of vriezer en warm je deze op volgens de instructies. Dit kan in de magnetron, oven of op het fornuis, afhankelijk van het gerecht.
  • Aanpassen: Pas je mealprep-routine aan op basis van je voorkeuren en behoeften. Experimenteer met verschillende recepten, maaltijdcombinaties en opslagmethoden om te ontdekken wat het beste voor jou werkt.

De maaltijden van KCALculated

Bespaar je energie en bestel je prep maaltijden bij KCALculated. Wij hebben ervoor gezorgd dat jij je prep maaltijden niet zelf hoeft te maken, want dat doen wij voor je! Jij hoeft alleen te kiezen wat jou doel is en waar je behoeftes liggen! Kip of rund, rijst of pasta, wij hebben het allemaal.